:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
Drzwi na Zachód
  • Fotka nr 0 z 1
Sara Woś - blog 31/12/2018 13:57

Są książki piękne, są książki prawdziwe, są książki brutalne. Są też takie, które łączą ze sobą wszystkie te cechy. Jedną z nich jest właśnie pozycja "Drzwi na zachód". 

Ta licząca zaledwie 204 strony książka oprawiona tak piękną, mieniącą się małymi drobinkami ciemnoniebieską okładką, że ciężko oderwać wzrok, skradła moje serce. 

Najpierw jest po prostu ciekawie.
Poznajemy dwójkę młodych ludzi, Saeeda i Nadię, mieszkańców kraju będącego na skraju wojny domowej. On - otwarty, mieszkający z religijną rodziną. Ona - zdystansowana, samodzielna, z uczuciami na wodzy. 

Wszystko dzieje się z pozoru spokojnie, obserwujemy, jak dwoje ludzi poznaje się i zdobywa swoje wzajemne zaufanie. On poznaje ją z ojcem, ona wprowadza go do swojego małego mieszkanka, w którym rodzi się i buduje ich wzajemne uczucie. W tle ciągle majaczy się zagrożenie, ale bohaterowie są przyzwyczajeni do życia w nim. 

Strzelaniny, prześladowania, niekiedy morderstwa. Z czasem staje się jasne, że stabilność ich relacji zmierza ku końcowi wraz z każdym kolejnym bombardowaniem. Saeed traci matkę i załamuje się. Nadia przyrzeka jego ojcu, że zaopiekuje się jego synem, że już zawsze będzie przy nim.

Kiedy terroryzm i śmierć czyhająca za rogiem każdego budynku osiągają zenit, Nadia i Saeed decydują się opuścić kraj używając do tego tajemniczych drzwi – drzwi, które znają z opowieści ludzi, drzwi, które przenoszą w kompletnie inne miejsce na Ziemi, otwierają nowy świat dla tych, którzy desperacko pragną żyć, przetrwać.

Relacja tych dwojga młodych ludzi nie jest wcale przepełniona romantyzmem, ani niezwykłością, a potrzebą bliskości, współżyciem dwóch istot, jednostajnym biciem dwóch serc, które dusi strach i niewiedza, co przyniesie jutro - jest po prostu prawdziwa. 

Saeed i Nadia stają się nierozłączni. Scaleni uczuciem i chęcią przetrwania, szukają coraz to nowych sposobów, aby przeżyć w okrutnym świecie, gdzie nic nie jest wieczne, a każda sekunda niesie ze sobą groźbę utraty wszystkiego. Niestety, wojna wkrada się nawet w tę sferę ich żyć. Z biegiem czasu, z każdym dniem, słów jest coraz mniej, a zagrożeń coraz więcej. 
Tułaczka po świecie nienawistnie do nich nastawionym sprawia, że bohaterów dosięga znieczulica. Nie potrafią czerpać już radości ze swojej obecności i starają się unikać patrzenia na siebie, bo jedyne, co przychodzi im na myśl na swój widok, to ból. 

Wojna odbiera im miasto.
Wojna odbiera im domy.
Wojna odbiera im rodzinę.
Wojna odbiera im człowieczeństwo.

"Drzwi na zachód" to bardzo ważna pozycja, która w odważny sposób pokazuje realia krajów objętych wojną domową. Opisuje zmiany, które ten straszny czas wywiera na człowieku i co odbiera mu bezpowrotnie. Piękna, bolesna, prawdziwa.

 

Więcej zdjęć i recenzji dobrych książek i nowości na instagramie "Przeczytam"

Recenzja książki - Sara Woś

Reklama

książka drzwi na zachód, sara woś, instagram przeczytam - komentarze opinie

  • Gośće - niezalogowany 2019-01-01 09:48:52

    bardzo prosze o recenzje ksiazki Nieoficjalna Biblia dla Minecraftersów. Historie biblijne opowiedziane blok po bloku ,dostepna w empiku , koledzy mówią żeby kupować ale nie jestem przekonany

  • gość.... - niezalogowany 2019-01-01 20:17:59

    No i książka skutecznie obrzydzona...

  • gość 2019-01-01 21:04:23

    o tej biblii to tak na serio? i co ona ma kupic specjalnie ksiazke zebys ty wiedzial czy kupic? gdzie zapodziales mozg?

  • ;)))) - niezalogowany 2019-01-01 23:03:32

    A co tu jest na serio ? ......

  • Gość - niezalogowany 2019-01-02 10:00:19

    recezet dostaje ksiazki za darmo od wydawcy za zrobienie reklamy albo czarny pijar wiec nie musi nic kupowac dlatego nie hejtowac prosze biblie tez dostanie

  • gość 2019-01-02 13:47:45

    A moglibyście nie nazywać tego recenzją ?

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Sprzedawca-magazynier Galeria

Galeria Mebli Krysiak zatrudni mężczyznę na stanowisku sprzedawca-magazynier. Umowa o pracę, cały etat. Wymagane Prawo Jazdy kat. B Dokumenty proszę..


Zobacz ogłoszenie

VW Golf IV 2001 r, 1.9 SDI

Witam serdecznie, mam do zaoferowania: Volkswagen Golf IV 2001 rok, auto od początku garażowane, zadbane, w pełni sprawne. 1,9 SDI 68KM 4..


Zobacz ogłoszenie

M3 na parterze w Centrum

Biuro nieruchomości Aplauz prezentuje na sprzedaż mieszkanie na parterze kamienicy. Mieszkanie o powierzchni 70,11 m2 składa się z 3 pokoi, kuchni,..


Zobacz ogłoszenie

NOWY Stolik drewniany dębowy

Mamy do zaoferowania NOWY stolik wykonany z drewna dębowego o wymiarach blatu 4 x 60 x 60 (grubość x szerokość x długość) cm, w kolorze białym..


Zobacz ogłoszenie

Kawalerka z balkonem na

Biuro nierruchomości Aplauz prezentuje na sprzedaż kawalerkę o powierzchni 35,80 m2 na Zabobrzu w Jeleniej Górze. Kawalerka na 4 pietrze bloku z..


Zobacz ogłoszenie

Dom dla konesera na sprzedaż!!

Prezentujemy Państwu Dom dla konesera! Niepowtarzalny i piękny dom położony w atrakcyjnej, uzdrowiskowej dzielnicy Jeleniej Góry Cieplicach...


Zobacz ogłoszenie

Kelnerka na stałe Miłków

Karczma Skalna w Miłkowie zatrudni na stałe Kelnerkę. Oferujemy dobre warunki pracy, system zmianowy oraz pracę w miłej atmosferze. Zalecany własny..


Zobacz ogłoszenie

Przewoźnicy - transport

PHU SIM Sp. z o.o. nawiąże współpracę z: Przewoźnikami z branży transportowej Transport chłodniczy produktów spożywczych w temperaturze do + 8..


Zobacz ogłoszenie

BMW 525D XDRIVE kombi 2013r.

Samochód kupiony w salonie BMW Wrocław WYSTAWIAM FAKTURĘ VAT 23% CENA BRUTTO: 79 000 zł CENA NETTO - 64 227 zł Oryginalny niski przebieg 126 600..


Zobacz ogłoszenie

Stolarz, usługi stolarskie,

Drewniarnia to ręczna manufaktura, która stawia na wyjątkowy i oryginalny design. Zajmujemy się wytwarzaniem, obróbką oraz renowacją drewna. Nasze..


Zobacz ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez 24jgora.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

WOSKAR Z WOŚ J WOŚ I JANULEWICZ Sp.J. z siedzibą w Podgórzyn 58-562, Żołnierska 89

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"