:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
Bez słowa - recenzja książki
Sara Woś - blog 27/12/2018 19:30

Ta książka była czymś zaskakującym. Moje zdolności matematyczne nie są w stanie pojąć, jak wiele razy złamała mi serce, a następnie skleiła taśmą klejącą tylko po to, żeby za chwile znów je połamać.

Zawsze staram się trzymać dystans i nie oczekiwać zbyt wiele do książek, nawet jeśli opis sugeruje, że książka idealnie trafia w mój gust. Tak też było tym razem. Mimo wszystko, przepadłam. 


Czytanie zajęło mi niecałe dwa dni. Otrząśnięcie się po lekturze - tydzień. Szczerze mówiąc, najchętniej nie zdradzałabym Wam ani słowa fabuły, tylko po prostu kazała przekonać się na własnej skórze, ale wątpię, że wystarczyłoby to, żeby zachęcić do czytania. 


Tak naprawdę, nie ma tam nic nadzwyczajnego, niesamowitego. To książka bardzo prawdziwa i życiowa.

Historia zaczyna się z pozoru niewinnie. Poznajemy Sarah, kobietę przed czterdziestką, na granicy rozwodu, z całą masą problemów i ciężką sytuacją rodzinną. Kiedy poznaje Eddiego - mężczyznę, który zdaje się być jak promyk prawdziwego szczęścia, wydaje jej się, że razem stworzą coś wspaniałego. Spędza z nim tydzień, po czym Eddie znika. Przestaje się odzywać, odpowiadać na wiadomości, telefony, nie kontaktuje się ze znajomymi, podczas gdy Sarah odchodzi od zmysłów, niczego nie rozumiejąć.


Już w tym momencie opowieści poczułam się bardzo związana z główną bohaterką - bardzo łatwo się z nią utożzamić, jeśli kiedykolwiek przeżywało się jakieś problemy uczuciowe. Sarah zmaga się z setkami pytań bez odpowiedzi, winę bierze na siebie, nieustannie powraca do tego co było.


Potem robi się tylko gorzej. Strona za stroną, nie mogłam uwierzyć w to, co się dzieje. Autorka wodzi za nos, przyprawia o zawał serca, potem pozwala na chwilę odetchnąć z ulgą, a zaraz potem znowu sprawia, że nie da się pohamować łez.


To piękna historia o samotności, zdradzie, bólu, ogromnej tęsknocie i miłości tak bezgranicznej, która sprawia, że czytelnikowi mięknie serce.

Poelcam "Bez słowa" bardzo mocno.

Więcej zdjęć i recenzji dobrych książek i nowości na instagramie "Przeczytam"

Recenzja książki - Sara Woś

Reklama

bez słowa, sara woś, instagram przeczytam - komentarze opinie

  • ocena - niezalogowany 2018-12-27 20:30:09

    Co prawda ,,Omne principium difficile est."...Właściwie śpiewać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej jednak nie każdy powinien na scenie...

  • gość 2018-12-27 20:39:24

    Zgadzam się. Już wstęp jest mocny "Moje zdolności matematyczne nie są w stanie pojąć". Od kiedy to zdolności mają dar pojmowania? Całość przyprawiona jest literówkami w stylu "utożzamić". Słabe po prostu.

  • vibrissa - niezalogowany 2018-12-28 09:23:00

    Dajcie dziewczynie szansę. Za dużo hejtu wszędzie.
    1. Fakt, korekta tekstu konieczna przed publikacją. Podejrzewam, że w redakcji portalu nie ma chętnych do przeczytania materiału recenzentki zanim zostanie wrzucony na stronę, ale rada dla autorki - korekta jest niezbędna dla każdego tekstu. Druga osoba musi przeczytać tekst, zanim trafi na łamy, strony itp. Koniecznie tym drugim czytelnikiem musi być ktoś, kto ma większe doświadczenie w pracy z tekstem (niekoniecznie zawodowiec, ale osoba posiadająca umiejętności pisania wg reguł interpunkcji, gramatyki i ortografii, znajomi bez tych umiejętności odpadają).
    2. Recenzja literacka to nie analiza naukowa, a subiektywna relacja z lektury, więc nie każdy musi się z nią zgadzać.
    3. Brawo za chęć pisania recenzji, każda kolejna zachęta do czytania w czasach, gdy większość ludzi nie bierze książki do ręki, jest na wagę złota.

  • Ocena - niezalogowany 2018-12-28 10:47:01

    Tu nie chodzi tylko o interpunkcję,ale styl i logikę wypowiedzi na poziomie gimnazjum ...Dlatego radziłbym zdobywać dalej szlify na blogu ,bo zawsze warto zachęcać młodych do czytania,jednak unikałbym jeszcze długo kontaktu z doświadczonym czytelnikiem.....

  • Gość - niezalogowany 2018-12-28 15:34:02

    Kontakt z doświadczony czytelnikiem ? No to jest dopiero.... raczej hejterem . Problem jest bardzo prosty do rozwiązania nie podoba ci się to nie czytaj. I tak różnica między wami jest ogromna. Dziewczyna pisze recenzje na portalu ty conajwyzej anonimowe komentarze bez sensu i bez znaczenia

  • gość 2018-12-28 19:36:27

    Hejter to takie modne słowo nadużywane przez takich jak ty ,nie mających nic merytorycznego do powiedzenia,nie wdających się w logiczną dysputę a raczej w prostacki szczek...Każdy rozsądny odebrał mój tekst jako dobrą radę dla młodziutkiej i jakże niedoświadczonej jeszcze dziewczynki.Nie zamierzam jej zniechęcać ,jednak po przeczytaniu tekstu stwierdzam że to jeszcze stanowczo za wcześnie na profesjonalną pracę ,zwłaszcza że nikt nie pomógł w dokonaniu korekt tekstu.Sara nie poddawaj się, ale nabierz szlifu i doświadczenia bo czytelnicy jeszcze nie raz nawet niechcący sprawią Ci przykrość.Wspaniałe jest to że dużo czytasz i zachęcasz do czytania ,a jeśli chcesz recenzować to rób to pod okiem kogoś doświadczonego , bo warto się uczyć dobrego rzemiosła od najlepszych,żeby nie być przeciętną ...Pozdrawiam...

  • gośću - niezalogowany 2018-12-30 12:41:01

    czy moge prosic o recenzje ksiazki Nieoficjalna Biblia dla Minecraftersów. Historie biblijne opowiedziane blok po bloku ,dostepna w empiku , nie wiem czy warto kupowac

  • gość 2019-01-07 19:21:58

    dorze ze czytasz , a nie piszesz

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Sprzedam Skodę Felicje

Sprzedam żywana Skodę Felicje 2 z 1999 roku o pojemności 1,3 MPI i mocy 68 koni na łańcuchu rozrządu, auto od drugiego właściciela samochód stoi na..


M2 z balkonem w Piechowicach

Biuro Nieruchomości Aplauz prezentuje Państwu do sprzedaży mieszkanie w bloku w centrum Piechowic. Nieruchomość znajduje się na czwartym, ostatnim..


Dwa domy na przepięknej

Biuro Nieruchomości Aplauz prezentuje wspaniałą nieruchomość z ogromnym potencjałem inwestycyjnym. Dwa niezależne domy wolnostojące położone na..


Praca magisterska licencjat

Pracami tego typu zajmuję się od lat. Właściwie zawodowo. Zawsze staram się aby były jak najlepsze. Podchodzę do tego w sposób profesjonalny..


Duże mieszkanie do remontu

Biuro Nieruchomości Aplauz prezentuje Państwu ciekawą ofertę inwestycyjną - duże mieszkanie w stanie do remontu kapitalnego w zielonej, zacisznej..


Kominki, Kotły, Piecyki

Poszukujesz kominka, piecyka lub ogrzewania? Świetnie trafiłeś. Zapraszamy do naszego salonu:


M2 po remoncie Cieplice

Biuro nieruchomości Aplauz prezentuje Państwu do sprzedaży mieszkanie w centrum Cieplic - bardzo blisko Placu Piastowskiego, Parku Zdrojowego, Szkół..


Lokal handlowy do wynajęcia -

Do wynajęcia lokal handlowy w centrum Szklarskiej Poręby. Duże witryny, lokal na parterze. W sąsiedztwie - Lidl, bank, poczta i wiele innych..


Dwa mieszkania w Szklarskiej

Biuro Nieruchomości Aplauz prezentuje Państwu do sprzedaży dwa mieszkania zajmujące całe pierwsze piętro kamienicy blisko centrum Szklarskiej..


Stolarz, usługi stolarskie,

Drewniarnia to ręczna manufaktura, która stawia na wyjątkowy i oryginalny design. Zajmujemy się wytwarzaniem, obróbką oraz renowacją drewna. Nasze..


Domz ogrodem i garażem

Biuro Nieruchomości Aplauz prezentuje na sprzedaż nieruchomość zlokalizowaną pomiędzy Jelenią Górą a Szklarską Poręba - w Piechowicach. Świetne..


Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez 24jgora.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

WOSKAR Z WOŚ J WOŚ I JANULEWICZ Sp.J. z siedzibą w Podgórzyn 58-562, Żołnierska 89

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"